Антикорупційний сайт Анатолія Бідзюри "Красти не можна"

Неділя, 19.05.2024, 21:13

Ви увійшли як Гість | Група "Гості"Вітаю Вас Гість | RSS | Головна | | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід

Головна » 2012 » Квітень » 17 » Контроль за роботою міліції.
10:12
Контроль за роботою міліції.

     Правова держава може  відбутися тоді, коли налажена  система постійного контролю за  владою  та правоохоронними органами держави.

     В  Україні прийнятий закон «Про демократичний цивільний контроль за військовою організацією та правоохоронними органами держави» , який сьогодні не працює.  Не розроблена методика реалізації цього закону, а посадові особи судів, прокуратури та міліції і не уявляють, що можуть знаходитися під контролем громади.

    В 2009-2010 роках мені, як депутату Луцької міської ради,  приходилося спілкуватися на тему контролю за міліцією з посадовими особами керівництва міського відділу  та управлінь УМВС і вияснилося, що вони можливо і  знали про те, що ст.26 Закону України «Про міліцію» давала право такого контролю органам місцевого самоврядування, але  чомусь  у своїх відповідях   посилалися на прокуратуру, яка відповідно до ст. 27 цього закону здійсьнює нагляд за додержанням законності у діяльності міліції.  Контроль і нагляд - це різні поняття. Із них контроль більш ширше,  ніж нагляд.

      Посадові особи органів місцевого самоврядування також не уявляють що таке контроль за міліцією і як він повинен здісьнюватися.

   Мені приходилося  спілкуватися на цю тему із одним із заступників голови ОДА, який певний час до цієї посади працював заступником міського голови і зараз знаходиться на такій же посаді. На питання здійснення конролю за міліцією, він чесно відповів, що і сам її боїться.

    На погляд правозахисного активу контроль за роботою міліції повинен передбачати певну методологію та певні заходи, які повинні здісьнюватися  ситематично. Ми  зробили аналіз відповідей Луцької, Нововолинської та Володимир – Волинської ради на наш запит стосовно проведення такого контролю. З’ясувалося, що  головним заходом  вважається заслуховування начальника певного  відділу  УМВС на сесії ради, проводяться і інші заходи. Разом з тим  ми не бачимо  те, що проводиться збір певної інформації , її аналіз та напрацювання певних пропозицій. Без цього неможлива предметна розмова під час заслуховування начальників відділів  на сесіях та дієвий  конроль  за роботою  їх  підлеглих.

    Ми  вважаємо, що важливо  аналізувати   інформацію  про  скарги  на роботу міліції та конкретних посадових осіб, які  поступили до начальника міського та обласного відділів МВС ,  до самого Міністерства внутрішніх справ, до органів прокуратури, обласної та Верховної рад, Президента України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та інші інститутів  держави.

    Обов’язково начальники підрозділів УМВС повинні інформувати ради з питань порушення кримінальних справ проти  співробітників цих підрозділів, а також про притягнення їх до  дисциплінарної відповідальності.

     З досвіду правозахисної роботи знаємо, що часто недобросовісні працівники міліцї, не отримуючи відповідної оцінки своїх дій, грубо порушують права людини під час виконання своїх обов’язків.   Так в 2006 році  офіцерами  Луцького  МВ УМВС  Бекешою та Генеровським  була незаконно затримана дочка  паралізованого інваліда армії Воробей Володимира   18  літня Ганна. Вони  три дня тримали її в своєму  кабінеті прикованною до батареї  опалення (мабуть не були впевнені,  що вдасться   її   розколоти)  і  систематично  били – катували.

     Це може говорити про те, що керівники  рад , або за їх дорученням депутати,   раз на місяць  зобов’язані  після робочого дня з’явитися  в приміщення відділу  і  подивитися, що робиться в вечірній час в кабінетах.

     Необхідно практикувати зустрічі керівника ради з особовим складом відділів УМВС.  Проводити опитування.

     І  найголовніше це особиста участь керівництва рад в вирішенні житлового питання працівників міліції, які не повинні проживати на приватних квартирах і стояти перед необхідністю пошуку  варіантів заволодіння житлом осіб молозахищенних верств населення. По нашій  інформації такі випадки мали місце.   Будіництво відомчих малосімейок з послідуючим наданням повноцінного житла офіцерам міліції повинне стати зобов’язанням керівника міста, який несе відповідальність за дотримання прав  своїх виборців.

     Це далеко не повний перелік заходів, які важливі до виконання для того, щоб повернути довіру до української міліції.                

 

Голова Молодіжного об’єднання  «Волинська правозахисна група»

                                                                                      Микола Нікітюк  м. Луцьк, Волинь

Переглядів: 438 | Додав: Анатоль | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Меню сайту

Форма входу

Слухаємо

Пошук

Календар

«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

...

Погода в Нововолынске

Опитування